P/E-luku – Näin käytät sitä oikein: osa 1

P/E-luku (price-to-earnings ratio) eli voittokerroin on sijoittajien ja analyytikoiden ylivoimaisesti eniten käyttämä tunnusluku osakkeiden arvostamiseen. Luku suhteuttaa toisiinsa osakkeen hinnan (pörssikurssin) ja osakekohtaisen tuloksen (EPS). Opi käyttämään P/E-lukua oikein askel kerrallaan.

TUNNUSLUVUT

Jarkko Aho

11/19/20242 min read

Mikä on P/E-luku ja miten se lasketaan?

P/E-luku (price-to-earnings ratio) eli voittokerroin on sijoittajien ja analyytikoiden ylivoimaisesti eniten käyttämä tunnusluku osakkeiden arvostamiseen. Luku suhteuttaa toisiinsa osakkeen hinnan (pörssikurssin) ja osakekohtaisen tuloksen (EPS). Jos osakkeen hinta on esimerkiksi 30 euroa ja osakekohtainen tulos 2 euroa, P/E-luvuksi saadaan tasan 15. P/E-luvun voi ajatella kuvaavan osakkeen takaisinmaksuaikaa. Jos kyseisen yhtiön tulos säilyy ennallaan, sijoittaja saa hankintahintansa takaisin 15 vuodessa.

P/E-luvun suosio – Helppous viehättää sijoittajia

P/E-luvun suosio selittyy sen yksinkertaisella laskutavalla ja intuitiivisesti helpolla tulkinnalla. Matalalla P/E:llä hinnoiteltuja osakkeita pidetään yleisesti edullisina, korkealla P/E:llä hinnoiteltuja kalliina. Monet osakepoimintaan liittyvät nyrkkisäännöt perustuvat juuri tämän tyyppiseen hyvin yksinkertaiseen ajatteluun. Mikä on hyvä P/E-luku? ”Osta P/E:llä 10 ja myy P/E:llä 20” on usein kuultu ohjenuora.

Arvo-osakkeet vastaan kasvuosakkeet: Mitä tilastot kertovat?

Osaketuottojen tilastollinen tarkastelu osoittaa, että näinkin triviaalit ohjeet ovat toimineet. Matalalle hinnoitellut ”arvo-osakkeet” ovat tuottaneet korkealle hinnoiteltuja ”kasvuosakkeita” paremmin, siis keskimäärin.

Varo arvoansaa – Halpa voi olla kallis

Yksittäisiin osakkeisiin keskittyvien osakepoimijoiden näkökulmasta yksinkertaiset nyrkkisäännöt voivat kuitenkin olla vaarallisia. Usein matalalle P/E-luvulle on olemassa hyvät perusteet. Halvalta näyttävä yhtiö ei todennäköisesti ole yhtä laadukas kuin korkeammalle arvostettu kilpailijansa. Pahimmassa tapauksessa se voi olla matkalla konkurssiin. Tällaisiin ”arvo-osakkeisiin” sijoittaminen ei luonnollisestikaan kuulosta houkuttelevalta. Arvoansat välttääkseen sijoittajan tulisikin katsoa konepellin alle ja tutkia millaisessa kunnossa yhtiön liiketoiminta on. Heikkoon yhtiöön sijoittaminen ei useinkaan ole hyvä diili näennäisesti halvasta arvostuksesta huolimatta.

 P/E-luku: Opas osakkeiden arvostamiseen P/E-luku: Opas osakkeiden arvostamiseen

👉Katso heti tämä maksuton koulutuswebinaari.

Korkea P/E-luku voi kertoa laadusta

Vastaavasti korkea P/E-luku selittyy usein yhtiön laadukkaalla liiketoiminnalla. Jos yhtiön liiketoiminnan suorituskyky on kilpailijoitaan paremmalla tasolla, sen arvostuksen kuuluukin olla keskimääräistä korkeampi. Tällaisissa tilanteissa osake voi näyttää kalliilta, mutta ei todellisuudessa sitä ole.

P/E-luku osana suurempaa kuvaa

P/E-luvun tarkastelu yksissään ei siis koskaan kerro juuri mitään osakkeen houkuttelevuudesta, vaan se tulisi aina suhteuttaa yhtiön liiketoiminnan laatuun. Olennaista on selvittää, onko osakkeen sen hetken P/E matalampi kuin sen tulisi yhtiön fundamenttien perusteella olla.

Lopuksi: P/E-luvun komponentit avainasemassa

Kun pilkomme P/E-luvun komponentteihin, voimme löytää vastauksen tähän kriittiseen kysymykseen.

Jarkko Aho
Kirjoittaja on yksityissijoittaja ja sijoitusvalmentaja

Seuraavassa kirjoituksessa käsittelemme, miten hyväksyttävä P/E-luku määritetään ja miten sen avulla voi tunnistaa aliarvostettuja ja yliarvostettuja osakkeita markkinoilla.

____

Disclaimer: Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa. Tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään yhden kirjoituksen välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Esitetyt laskelmat perustuvat oletuksiin, joiden toteutumisesta ei ole takeita. Sijoittajan saama tuotto määräytyy markkinoiden kehityksen mukaan. Markkinoiden tuleva kehitys on epävarmaa, eikä sitä voi ennustaa tarkasti. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.